Dia Internacional de l’Alfabetització i del Cooperant

 

El proper dia 8 de setembre se celebra el Dia Internacional de l’Alfabetització i també el Dia Internacional del Cooperant.

El comerç just celebra aquests dos dies amb els seus clients regalant-los un paquet de bon cafè amb qualsevol compra a les seves botigues.

Des de 1967, el dia 8 de setembre de cada any la UNESCO celebra el Dia Internacional de l’Alfabetització. L’educació és un dret humà reconegut per la Declaració Universal dels Drets Humans, imprescindible per al desenvolupament de l’individu. El nivell d’educació d’un país constitueix un dels indicadors bàsics del seu desenvolupament humà i el seu grau de formació té molt a veure amb les possibilitats de sortir endavant.

 Per altra banda, des del 2006, després de l’aprovació de l’Estatut del cooperant, cada 8 de setembre se celebra el Dia Internacional del Cooperant. Aquesta data coincideix amb l’aniversari de la signatura de la Declaració del Mil·lenni de Nacions Unides. El Dia Internacional del Cooperant vol ser un reconeixement a les persones que desenvolupen una labor humanitària i lluiten contra la pobresa i les desigualtats que pateixen amplis sectors de la humanitat.

Combatre l’analfabetisme i l’absència d’educació contribueix a aconseguir un major grau d’equitat social i de qualitat de vida, que a la vegada repercuteix en altres àmbits com ara la salut, el medi ambient, la participació social o el desenvolupament del teixit laboral d’una regió. Aquests àmbits tenen una estreta relació amb els principis que defensa el comerç just, un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que lluita per aconseguir més equitat en el comerç internacional mitjançant criteris socials i mediambientals. El comerç just és un instrument més de cooperació per al desenvolupament dels països del Sud, recordem que  la cooperació consisteix en el treball en comú dut a terme per un grup de persones o entitats cap a un objectiu compartit. Així, la figura del cooperant constitueix un element crucial en el moment d’aconseguir unes relacions Nord-Sud més justes i igualitàries. Com a cooperants, totes les persones que dedicam el nostre temps al comerç just, ens sentim reconeguts amb la celebració d’aquest dia.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Alfabetització i del Dia Internacional del Cooperant, la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears juntament amb les botigues  de Deixalles, S’Altra Senalla, Càritas i Fundación Vicente Ferrer,  als consumidors que realitzin qualsevol compra a aquestes botigues, es podran endur gratuïtament, un paquet de cafè de 250 g produït sota els criteris del comerç just.

El cafè és el producte més representatiu del comerç just. La major part de la producció mundial de cafè és feta per empreses familiars o per petits grups de pagesos a Brasil, Vietnam, Colòmbia, Indonèsia i Etiòpia, però la seva comercialització està controlada per cinc grans empreses multinacionals. Una alternativa és la comercialització via comerç just. La diferència més important entre aquests dos sistemes de comercialització és el preu que els pagesos reben pel seu cafè, les condicions de producció d’aquest cafè i que els beneficis extra que obtenen són invertits en projectes de desenvolupament de la comunitat (salut, educació, formació, infraestructures…). A més, es garanteix que els nins i nines no són sotmesos a explotació laboral i poden ser escolaritzats.

Els consumidors podem decidir en quines condicions han de treballar els productors dels articles que compram en el nostre dia a dia. Amb les compres de productes de comerç just de dissabte dia 8 de setembre, els ciutadans podran assaborir de franc un paquet de bon cafè, elaborat amb respecte per les persones que l’han cultivat i també pel medi ambient.

Palma de Mallorca, 6 de setembre de 2012

cartell dia alfabetització i cooperant

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/cooperan/deploy/current/web/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/cooperan/deploy/current/web/wp/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853